Yemek Tarifleri ve Gezi Rehberim
Gözüme çarpan tarifleri ve gezi notlarını paylaştığım not defterim

Konya'nın ağız tadı

Konya mutfağının geçmişinin sekiz bin yıl öncesine kadar uzandığı öne sürülür. Buna kanıt olarak da, Çatalhöyük kazılarında bulunan yemek kaplarındaki mercimek ve bulgur kalıntıları kanıt olarak gösterilir. Günümüzde pişen tandır çorbası, mercimekli bulgur pilavı ve mercimek yemeğinin köklerinin Çatalhöyük'e dayandığı söylenir.
Konya mutfağının şekillenmesinde Mevlevi mutfağı çok önemli bir rol oynamıştır. Konya mutfağı Selçuklu, Osmanlı ve Anadolu mutfaklarından da bir çok örneği barınmaktadır.
Konya'ya gittiğinizde neyi nerede yiyeceğinizi şaşırabilirsiniz. Çünkü bu kentte büyüklü küçüklü tam 600 lokanta vardır. Konya'ya gidince mutlaka yenmesi gereken lezzetlerin başında etli ekmek gelir. 180 gram hamurdan yapılan yufkanın üstüne 100 gram et ve 100 gr sebze karışımı konarak yapılan etli ekmek çekerek uzatılır. Etli ekmeğin uzunluğunun 90 cm. eninin ise 20 cm. olması gerekir. Ustalar, boy uzadıkça ekmeğin tadının kaçtığını öne sürerler. Etli ekmekte kullanılan malzemeler kadar ustalar da önemlidir. Eğer Konya'ya gittiğinizde etli ekmek yemeye niyetlenirseniz size Nalçacı caddesindeki Cemo'yu öneririm. 20 yıldan beri etli ekmek hazırlayan bu mekan en iyilerden biridir.

Eğer Konya'nın geleneksel ev yemeklerinin tadına bakmak isterseniz, Akçeşme Mahallesi'ndeki Köşk Restoran'a uğramanız gerekir. 1860 yılında inşa edilmiş eski bir köşkte müşterilerini ağırlayan restoranda, Konya'nın geleneksel yemeklerinden yoğurt çorbası, bütümeti, saç böreği, yaprak sarması, su böreği, ekmek salması, mantının yanı sıra, sacarası, höşmerim, irmik helvası gibi tatlıları da bulabilirsiniz. Eğer Köşk'e yolunuz düşerse, size ekşili bamya çorbasını içmenizi öneririm. Konya'nın en köklü lezzetlerinin başında ise fırın kebabı gelir. Bu kebap en lezzetli, Maliye Sarayı civarındaki Hacı Şükrü'nün fırınında pişer. 1907 yılından beri fırın kebabı pişiren bu lokantada, muhteşem bir lezzetle tanışacağınızdan emin olabilirsiniz. Kebabın yanında ise kuru soğan yemeyi ve buz gibi ayran içmeyi ihmal etmemeniz gerekir.

Konya'ya gitmişken, Kadınlar Pazarı'nı görmeden dönmek olmaz. Geçmişi Selçuklulara dayanan Aziziye Camii'nin yakınlarındaki pazarda, eskiden bağ bahçe sahibi hanımlar kendi ürettikleri sebze ve meyveleri satarlardı. Adı bundan dolayı Kadınlar Pazarı olmuştur. Şimdi satıcılar kadın olmasa da, avlunun ortasındaki bölümde yine taze sebze ve meyve satılmaktadır. Avlunun kenarlarına sıralanmış dükkanlarda ise Anadolu'nun dört bir yanında üretilen peynirleri bulmak mümkündür. Konya'nın ünlü küflü peynirin en lezzetlilerini burada bulabilirsiniz. Bu peynirin nasıl yenmesi gerektiğini satıcı size anlatacaktır.

CEMO
Adres: Nalçacı cad. Karatay Sitesi altı No:7 KONYA
Telefon: (332) 235 0427

HACI ŞÜKRÜ
Adres: Devricedid Mah. Cem Sultan Cad. 327/A (Maliye Sarayı civarı)/ KONYA
Telefon: (332) 352 7623

KÖŞK RESTORAN
Adres: Akçeşme mahallesi, Topraklık Cad. No:66/ KONYA
Telefon: (332) 352 8547

not:mehmet yaşin beyefendiden alıntıdır

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar


Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Pda Türkiye