Yemek Tarifleri ve Gezi Rehberim
Gözüme çarpan tarifleri ve gezi notlarını paylaştığım not defterim

Uzunköprü

Etiketler:

Dünyanın en uzun beşinci taş köprüsü olan Uzunköprü II. Murat tarafından Mimar Müslihiddin ve Mimar Mehmet’e yaptırılmıştır. Yapımına 1426 yılında başlanmış ve 1443 yılında bitirilmiştir. 1392 metre uzunluğunda ve 6.80 metre genişliğindedir. 174 adet kemer üzerine kurulmuştur. Bu kemerlerin bir kısmı yuvarlak bir kısmı da sivridir.
Mimar Müslihiddin Osmanlı’ya birçok eserler kazandırmıştır. Bunların en bilinenleri İstanbul’da Rumeli Hisarı’nın ve Edirne’de Üç Şerefeli Camidir.

Uzunköprü’nün, Osmanlı’nın genişlemesinde çok önemli bir rolü vardır. Çanakkale Boğazı yılın her mevsimi rahatça geçilirken Ergene nehri ise ancak suyun az olduğu zamanlarda geçilebilmekteydi. Bazen orduların aylarda beklediği oluyordu. Hem nehrin çok geniş olması hem de kuvvetli akıntısından dolayı ahşap köprüler kısa zürede yıkılıyordu. II. Murat bu durum karşısında uzun köprünün yapılmasını emretti Köprünün yapımından sonra kışın da seferler düzenlenebildi. Köprünün başına bir cami ve imaret yapılarak orasının bir yerleşim yerine dönüşmesi sağlandı.

Son olarak 60′lı yıllarda onarım gören köprü, üzerinden geçen ağır tonajlı araçlar sayesinde tehlike altindadır. Bunun dışında köprü üzerine dökülen beton asfalt da köprünün tarihi dokusunu bozmuş durumda.

Köprünün uzunluğu gerçekten etkileyici. Zaman içerisinde suyu azalan Ergene nehri az sayıda kemerin altından akıyor. Ancak nehrin eski halini gözünüzde canlandırdığınızda ve o yılların teknolojisini düşündüğünüzde gerçekten inanılmaz bir iş yapıldığını kavrıyorsunuz.

Nasıl gidilir : Edirne Keşan karayolu üzerinde yer alır. İstanbul tarafından giderken, TEM’den Havsa çıkışından ayrılarak güneye doğru gitmeniz gerekiyor. Sahil tarafından gelecekseniz, Keşan’ın bittiği noktadaki dörtyol ağzından kuzeye doğru (Gelibolu istikametinin tam tersine) devam etmeniz gerekiyor. Özellikle bahar aylarında oldukça hoş manzarası olan bir yol.

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar


Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Pda Türkiye