Yemek Tarifleri ve Gezi Rehberim
Gözüme çarpan tarifleri ve gezi notlarını paylaştığım not defterim

Deniz ürününde en iyi 10 adres


Balık dışında kalan, karides, kalamar, ahtapot gibi deniz mahsullerinin en iyi yapıldığı mekanları belirledik. Büyük jürimiz her mekan için bir de yemek önerisinde bulundu.
Böylece en iyi 10 listesindeki adresleri denemek isterseniz, gittiğinizde ne yiyeceğinizi düşünmek zorunda kalmayacaksınız. Söz konusu deniz ürünleri olunca, listeye İstanbul ve Ege bölgesi kaçınılmaz olarak ağırlığını koydu.


KALAMAR TAVA / DENİZ RESTORAN
Birinci Kordon’da 25 yıldır hizmet veren, Yılmaz Çelikkaya ve oğulları Metin, Sabri ve Ercan Çelikkaya’nın sahibi olduğu Deniz Restoran, haftanın 7 günü, 11.00-23.00 arasında açık. Sigara içilebilen salonunda 150, sigarasız salonunda 50, yaz aylarında bahçesinde 180 olmak üzere 380 kişiyi ağırlayabiliyor. Karşıyaka ile Üçkuyular’da da şubesi var. Mönüsünde mevsimine göre her türlü deniz mahsulü bulunuyor. Istakoz söğüş, dil balığı fleto, buğuda larskee gibi spisyellari var. Kalamar tava için ithal kalamar kesinlikle kullanılmıyor. Ege denizi kıyılarındaki özel bölgelerden getirtiliyor. Özel sosunda en az bir gün bekletildikten sonra yüksek ısıda pişiriliyor. Müşterilerin arzusuna göre sosla servis ediliyor. Porsiyonu 12.50 YTL.
İZMİR / Tel: (232) 464 44 99

TARAMA / PARK FORA
1996’dan beri Kuruçeşme Cengiz Topel Parkı içinde hizmet veriyor. İşletmeciliğini Ali Rıza Yılmaz ve Metehan Çulha yapıyor. Aslında balık restoranı ama deniz ürünleri ile hazırlanan soğuk ve sıcak mezeleri, Akdeniz mutfağının örnekleri ile de öne çıkıyor. Kışın 200, yazın terasıyla 300 kişi kapasiteli. Zengin bir şarap ve puro mönüsü var. Listemize giren tarama, balık yumurtasından yapılan bir çeşit soğuk meze. Balık yumurtasının rendelenip ıslatılmış yarım ekmek, limon suyu, sirke, yağ eklenerek karıştırılmasıyla yapılıyor. Bir porsiyonu 15 YTL. Hamsi dolma, Çerkez balığı, torik, uskumru dolma, fırında şarap soslu ahtapot, jumbo ızgara ve soya soslu karides güveç de dikkat çekiyor.
İSTANBUL / Tel: (212) 265 50 63

FOÇA LOKMASI / FOÇA FISH GOURMET
İstanbul Anadolu Yakası’nda, Küçükyalı sahilinde 2 yıldır hizmet veren bir balık restoranı. İşletmeciliğini Seyfettin Taştan ve Nevzat Ekiz yapıyor. Kışın 200, yazın terası ve bahçesiyle 400 kişiye hizmet verebiliyor. Mönüde levrek marin, palamut, torik ve somon balığından lakerda, izmarit salamura, somon füme ve somon pastırma öne çıkıyor. Bizim listemize giren Foça lokması ise levrek balığına sarılmış ahtapot, karides gibi deniz mahsullerinin özel bir sosla fırınlanmasıyla yapılan bir sıcak meze. Porsiyonu 5 YTL. Cem Davran, FB’li Rüştü Rençber ve Kemal Unakıtan bu lezzete bayılıyor. Mekana gelenlerin yüzde 80’i mutlaka bu mezeden yiyor.
İSTANBUL / Tel: (216) 519 86 86

DENİZ KESTANESİ / NESOS
Cunda Adası’nda, denizin kenarında bulunuyor. 1989 yılında açıldı. Sahibi Murat Tekinoğlu. Nesos Restoran’da deniz ürünleri, ot salataları, zeytinyağlı yemekler, spesiyal ara yemekler bulunuyor. Deniz ürünleri 10-12, zeytinyağlı yemekler 5-6, salatalar 5-6 YTL arasında. Deniz kestanesi (karadiken), fener balığı, kabak çiçeği böreği, papalina, bamyalı balık özellikle tavsiye ediliyor. Ayrıca 20 çeşit balık ve 30 çeşit deniz ürününden yapılmış ara sıcaklar var. Deniz kestanesi çiğ servis ediliyor. Kabuğundan çıkarılıyor, zeytinyağı ve limon eklenip masanıza getiriliyor. Porsiyonu 10 YTL. Havyara benzer bir tadı var. Cunda ve çevresinde adalardaki kayalıklardan toplanıyor.
BALIKESİR / Tel: (266) 327 17 48

DAMLA SAKIZLI AHTAPOT / BAY NİHAT
Bay Nihat Lale Restoran da Ayvalık Cunda’da. 2006 yılı mönüsünde damla sakızlı ahtapot, akvodis (kum midyesi), ratika ve fener kavurması en fazla aranan yiyecekler. 1978 yılından bu yana hizmet veriyor. İşletmecisi Ahmet Nihat Ekit. 08.00-01.00 saatleri arasında açık. Deniz ürünlerinin porsiyonu 12, zeytinyağlı mezeler 5 YTL. Balık pazarlığa tabi. Yazın 240, kışın 100 kişiye hizmet veriyor. Damla sakızı soslu ahtapotta kullanılan sakız Midilli’den geliyor. Ahtapotu haşladıktan sonra çok az suyun içinde bir parça tereyağı veya zeytinyağı ile kaynatılıyor. Yavaş yavaş süt ilave ediliyor. Ardından dövülmüş mastika sakızı çay kaşığının ucuyla atılıyor. Süslemede biberiye, defne ve tane kahve kullanılıyor. Porsiyonu 13 YTL. Reçetesi Mehmet Güngör Çolak ve salon şefi Savaş Irlan’a ait.
BALIKESİR / Tel: (266) 327 17 77

IZGARA KALAMAR / ÇENGELKÖY İSKELE
Her gün 12.00-24.00 saatleri arasında hizmet veren, Çengelköy İskelesi`nin hemen yanındaki Çengelköy İskele Restoran, listemize ızgara kalamarıyla girdi. Boğaz manzarasıyla dikkat çeken mekanı Şaban, Osman ve Etval Çolak kardeşler işletiyor. Öne çıkan yemekleri arasında lakerda, ahtapot salatası, karides, kalamar, karides güveç, deniz mahsulleri güveç, jumbo karides var. Kalamar Izgara’nın sırrının ise sosunda olduğunu söylüyor. Izgara balıkta da kullanılan bu sos, soya sosu, tereyağ, sulandırılmış sarmısak ve nişastanın belli oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşuyor. Izgara kalamarın porsiyon fiyatı 15 YTL.
İSTANBUL / Tel: (216) 321 55 05

HAFİF ACILI KALAMAR / ERGUVAN
Mehmet Gürs’ün Ortaköy’deki Radisson Otel içine açtığı Erguvan Restoran, yazın sadece teras kısmında hizmet veriyor. Haziran 2006’da hizmete giren mekanı Mehmet Gürs ve İstanbul Yiyecek İçecek İşletmesi birlikte işletiyor. İç mekan 75, teras 150 kişiye servis verebiliyor. Mönüde ana yemekler bölümü ’Balık ve Kabuklular’ ile ’Etler’ olarak iki başlıktan oluşuyor. Balıklar Türkiye denizlerinden günlük, ıstakozlar ABD’den canlı, jumbo karidesler haftada iki kez Tayland’dan uçakla taze geliyor. Listemize giren hafif acılı kalamar, bir salata çeşidi. İçinde ayıklanmış kalamar, zeytinyağı, kırmızı şarap sirkesi, sarmısak, kuru soğan, kırmızı pul biber, maydanoz, taze domates kabuğu, limon suyu, kapari, salatalık turşusu, frenk soğanı var. Porsiyon fiyatı 6 YTL.
İSTANBUL / Tel: (212) 327 60 75

DENİZ MAHSULLERİ KAVURMASI / UĞURCAN BALIK
Uğurcan Balık, Antalya’nın en ünlü balık restoranlarından. İstanbul Sarıyer’de Uğurcan Elmas’ın 1943 yılında açtığı restoranın Antalya şubesi. Mekanı İsmail Tozlu işletiyor. 550 kişi kapasiteli. Antalya Körfezi manzarası var. Bir buçuk yıl önce açıldı. Mutfaktan Hasan Özkan sorumlu. En çok kılıçbalığı ciğeri ezmesi, balık mantı, balık iskender, balık kokoreç ve deniz mahsulleri dolması ilgi görüyor. Bizim listemize giren deniz mahsulleri kavurması, toprak güveçte pişiyor. İçinde kalamar, karides, ahtapot, pavurya, midye, mantar, domates, yeşil biber, soğan, soya sosu ve baharatlar var. Güveç, maydanoz ve dereotuyla lezzetlendirilip süsleniyor. En az 2 kişilik olan bu yemek, 10 YTL’den satılıyor.
ANTALYA / Tel: (242) 244 57 69

KADAYIFLI KARİDES / KALBUR
Mehmet-Bilen Tekmen çiftinin açtığı Kalbur, Ankara’da özellikle Türk ve yabancı diplomatlar ile siyasilerin uğrak yeri. 1990 yılında hizmete giren mekan, 45 kişilik. Yemek için bir hafta öncesinden rezervasyon yapılması gerekiyor. Pazartesi hariç, 12.00-24.00 saatleri arasında açık. Mönüyle tamamen Tekmen ailesi ilgileniyor. 100’den fazla meze çeşidi var. Listemize giren meze, kadayıflı karides. Kadayıfın sarımsak, tereyağı ve susamla harmanlanıp, jumbo karidese sarılıp fırınlanmasıyla yapılıyor. İsteyene soya soslu, isteyene sade servis ediliyor. Tane ile satılıyor. Adet fiyatı 4-4.5 YTL arasında. Kalbur’da en çok tercih edilen bir diğer meze ise karides köfte. Kalamar dolma, karidesli börek, ahtahpot tandır da bulmak mümkün.
ANKARA / Tel: (312) 490 50 01

ORFOZ / IZGARA AHTAPOT - MARMARİS

Marmaris’e 55 kilometre uzaklıkta olan Bozburun’da bulunuyor. Ulaşım teknelerle sağlanıyor. Bozburun karayoluna bağlantısı olmayan ve özel yatların uğrak yeri olan restorana gitmek isteyen müşteriler önceden haber verildiği takdirde botla alınıyor. Kendilerine ait 500 metrekarelik taş evin bahçesinde birkaç masa ile hizmet veren Orfoz Restoran’ın tek çalışanları aynı zamanda restoranın sahipleri olan Selçuk ve Güneş Bozcağa. Müşteriler, Bozcağa çiftinin mutfağından çıkan ızgara ahtapot ve fırında midyenin tadına bakmadan ayrılmıyor. Ahtapot; dövülmüş sarmısak, karabiber ve zeytinyağından oluşan bir sosla servis ediliyor.
MUĞLA / Tel: (252) 456 22 09 buarada ulaşım tekneyle yapılmakta
0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar


Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Pda Türkiye