Kullanılan Malzemeler:
- Asma yapragi - 150 gram
- Su 3 su bardagi - 600 gram
- Kirmizi mercimek 1 su bardagi - 180 gram
- Sogan 2 orta boy - 120 gram
- Zeytinyagi 1/2 su bardagi - 100 gram
- Bulgur (köftelik) 1/2 su bardagi - 75 gram
- Tuz 2 tatli kasigi - 12 gram
- Seker 1 yemek kasigi - 8 gram
- Nane 1 yemek kasigi - 1.3 gram
- Kara biber 1/2 tatli kasigi - 1 gram
- Kirmizi biber 1/2 tatli kasigi - 1 gram
- Limon 1 orta boy - 50 gram
Tarifin Hazırlanışı:
- Yapraklari yikayın, saplarini ayırın. Tencereye suyu koyun, kaynayinca yapraklarin yarisini ekleyin, bir kez alt üst ederek 4-5 dakika pisirin, diger yarisini da ayni sekilde haslayın. Haslama suyunu ölçün, 3 su bardagina tamamlayın ve bekletin.
- Mercimegi yıkayın, süzün. Sogani soy, yıkayın, ince ince dogra, yagla birlikte tencereye koy, kısık ateste, ara sira karistirarak 7-8 dakika öldürün. Mercimek ve bulguru ekleyin. Haslama suyundan 1 su bardagi koyun, karıstırın, 15 dakika dinlendirin. Tuz, seker, nane ve baharati kat, tekrar karıstırın.
- Yapraklarin damarlı yüzü, sarildiginda içe gelecek sekilde yerlestirin, birer kenarina hazirlanan içten koyun, bohça gibi sarip, yassi ve besgen sekilli dolmalar yapın. Yayvan bir tencerenin dibine asma yapraklarindan döseyin. Dolmalari katlanan yüzü alta gelecek sekilde dizin, en üste isiya dayanikli düz bir tabak kapatın
- Kalan haslama suyunu ısıtın, dolmaların kenarindan yavas yavas bosaltın, 1 saat kadar pisirin. Soguyunca servis tabagina aınl. Dilimlenmis limonla servis yapın
Yorum Gönder