Yemek Tarifleri ve Gezi Rehberim
Gözüme çarpan tarifleri ve gezi notlarını paylaştığım not defterim

Etli Yaz Dolması




Malzemeler:
Sebzeler:
  • 10 tane dolmalık biber
  • 10 tane dolmalık patlıcan
  • 8 tane kabak
  • 8 tane domates
İçi:
  • 3 su bardağı pirinç
  • 300 gr kıyma (yağsız ise zeytinyağı takviyesi yapabilirsiniz)
  • 1 büyük soğan
  • 1 baş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı biber+domates salçası
  • karabiber
  • tuz
  • ekşi (limon tuzu, limon suyu veya sumak ekşisi)
Hazırlanması:
  • Sebzeleri oyup hazırlanır (domatesler diğerlerine göre daha etli oyulur ve kapak açılırken bir taraftan kesilip domatesten tamamen ayrılmaz, bir tarafı bitişik kalır)
  • Domatesin içi tuzlanır
  • Kabağın içi de tuz+karabiber karışımı sürülür
  • Soğan ve sarımsak ince ince doğranıp tüm iç malzeme karıştırılır
  • Sebzelerin içine iç malzeme bir parmak kadar boşluk kalacak şekilde doldurulup sebzelerin ağız kısımlarından kesilen parçalarla veya bir adet biber veya domates kesilip ağızları kapatılır
  • Tenzereye alttan üste doğru sırası ile patlıcan, kabak,biber ve domates şeklinde yatay vaziyette dizilir (dizerken birbirlerinin ağızlarına destek olmalarına dikkat edin)
  • Tencereye 3 su bardağı kadar su konur (tencerenin yarım olması kafi, taze dolma olduğu için sulanacağından tam olarak su doldurulmasına gerek yok)
  • Suya Tuz katılır ve kaynara çıktıktan sonra altı kısılır ve 10 dk sonra yine suyuna ekşisi katılır (ekşisini ilk başta katarsanız kabaklar pişmeyeceği için ekşi bir süre sonra katılır)
  • Dolmaların üzerine dolma taşı veya bir-iki tabak konularak ağırlık kapıldıktan sonra ağzı kapatılıp toplamda 45 dk kadar pişirilir (arada kontrol etmekte fayda var, daha kısa sürebilir)
0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar


Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Pda Türkiye