Malzemeler:
Sebzeler:
- 10 tane dolmalık biber
- 10 tane dolmalık patlıcan
- 8 tane kabak
- 8 tane domates
- 3 su bardağı pirinç
- 300 gr kıyma (yağsız ise zeytinyağı takviyesi yapabilirsiniz)
- 1 büyük soğan
- 1 baş sarımsak
- 2 yemek kaşığı biber+domates salçası
- karabiber
- tuz
- ekşi (limon tuzu, limon suyu veya sumak ekşisi)
- Sebzeleri oyup hazırlanır (domatesler diğerlerine göre daha etli oyulur ve kapak açılırken bir taraftan kesilip domatesten tamamen ayrılmaz, bir tarafı bitişik kalır)
- Domatesin içi tuzlanır
- Kabağın içi de tuz+karabiber karışımı sürülür
- Soğan ve sarımsak ince ince doğranıp tüm iç malzeme karıştırılır
- Sebzelerin içine iç malzeme bir parmak kadar boşluk kalacak şekilde doldurulup sebzelerin ağız kısımlarından kesilen parçalarla veya bir adet biber veya domates kesilip ağızları kapatılır
- Tenzereye alttan üste doğru sırası ile patlıcan, kabak,biber ve domates şeklinde yatay vaziyette dizilir (dizerken birbirlerinin ağızlarına destek olmalarına dikkat edin)
- Tencereye 3 su bardağı kadar su konur (tencerenin yarım olması kafi, taze dolma olduğu için sulanacağından tam olarak su doldurulmasına gerek yok)
- Suya Tuz katılır ve kaynara çıktıktan sonra altı kısılır ve 10 dk sonra yine suyuna ekşisi katılır (ekşisini ilk başta katarsanız kabaklar pişmeyeceği için ekşi bir süre sonra katılır)
- Dolmaların üzerine dolma taşı veya bir-iki tabak konularak ağırlık kapıldıktan sonra ağzı kapatılıp toplamda 45 dk kadar pişirilir (arada kontrol etmekte fayda var, daha kısa sürebilir)
Yorum Gönder